Táplálkozási tanácsok csecsemők és kisdedek atópiás dermatitisze (gyerekkori ekcéma) esetén
A leggyakoribb ekcéma-fajta az atópiás dermatitisz, a kisgyerekek ekcémája. Nevezik endogén ekcémának is, mivel belső hajlam kell a kialakulásához: a tipikus gyerek fehér, száraz bőrű, a szülőknél gyakori valamely allergia. Azt szoktam mondani: ami az orrnak a szénanátha vagy a tüdőnek az asztma, az a bőrnek az atopiás dermatitisz. Vagyis gyógyítani nem lehet, csak kezelni, és azt remélni, a gyerek „kinövi” a tüneteket. Leggyakoribb tünetek: viszketés, bőrszárazság, gyulladás az arcon, a hajlatokban vagy foltokban a törzsön.
Itt és most sem az egyéb tünetekbe, kiváltó okokba, kivizsgálásba vagy kezelésbe nem megyek bele, de mivel a kicsik tüneteit ételek is provokálhatják, a táplálkozásra vonatkozóan szeretnék tanácsot adni. Erre ugyanis gyakran kevés az idő a rendelőben.
Legfontosabb a szoptatás, ezt minimum 4 hónapig próbáljuk meg – ha kell, erőltetve is. Az anyatejben sok ellenanyag van, továbbá a nem anyatejjel táplált csecsemő beleiben több a lehetséges kórokozó baktérium. Ha végképp nincs anyatej, extenzíven hidrolizált (HA) tápszert kaphat a gyerek. Szóját, tehéntejet ne!
Ami lényegi változást jelent a korábbi szemlélethez képest: 1 éves kor fölött semmiképp nem ajánlom a szoptatás folytatását! Ilyenkor ugyanis minden, amit az anya fogyaszt, átkerül a gyermekbe. 1 évesnél idősebb gyermeknek semmi szüksége az anyatejes táplálásra, hisz szinte már bármit ehet, normál vegyes táplálással – a későbbiekben írt némi étrendi megszorítással – elkerülhető a nem kívánt étel-provokáció.
Az ételallergia az első életévben alakul ki, ezért különösen fontos a csecsemők táplálása. Tehéntejet és tojást 2 éves, diót és mogyorót (mogyorós csoki!) 3 éves koráig ne kapjon. Leggyakoribb allergizáló ételek: tehéntej, tojás, földimogyoró, szója, búza, hal, diófélék: dió, kesudió, pekándió stb.
3 éves korra a gyerek már toleráns a fenti ételekkel, óvatosan bevezethetők az étrendbe, kivéve a földimogyoró. Felnőtt atópiások leggyakrabban mogyoróra, diófélékre, halra és kagylóra allergiásak.
Ami az anyukákat illeti: a terhesség vége felé és a szoptatás alatt minél kevesebbet fogyasszanak a fenti ételekből. Továbbá a szülés előtt és után fél évig javasolható a probiotikumok bőséges fogyasztása.