Táplálkozási tanácsok csecsemők és kisdedek atópiás dermatitisze (gyerekkori ekcéma) esetén

A leggyakoribb ekcéma-fajta az atópiás dermatitisz, a kisgyerekek ekcémája. Nevezik endogén ekcémának is, mivel belső hajlam kell a kialakulásához: a tipikus gyerek fehér, száraz bőrű, a szülőknél gyakori valamely allergia. Azt szoktam mondani: ami az orrnak a szénanátha vagy a tüdőnek az asztma, az a bőrnek az atopiás dermatitisz. Vagyis gyógyítani nem lehet, csak kezelni, és azt remélni, a gyerek „kinövi” a tüneteket. Leggyakoribb tünetek: viszketés, bőrszárazság, gyulladás az arcon, a hajlatokban vagy foltokban a törzsön.

Itt és most sem az egyéb tünetekbe, kiváltó okokba, kivizsgálásba vagy kezelésbe nem megyek bele, de mivel a kicsik tüneteit ételek is provokálhatják, a táplálkozásra vonatkozóan szeretnék tanácsot adni. Erre ugyanis gyakran kevés az idő a rendelőben.

Legfontosabb a szoptatás, ezt minimum 4 hónapig próbáljuk meg – ha kell, erőltetve is. Az anyatejben sok ellenanyag van, továbbá a nem anyatejjel táplált csecsemő beleiben több a lehetséges kórokozó baktérium. Ha végképp nincs anyatej, extenzíven hidrolizált (HA) tápszert kaphat a gyerek. Szóját, tehéntejet ne!

Ami lényegi változást jelent a korábbi szemlélethez képest: 1 éves kor fölött semmiképp nem ajánlom a szoptatás folytatását! Ilyenkor ugyanis minden, amit az anya fogyaszt, átkerül a gyermekbe. 1 évesnél idősebb gyermeknek semmi szüksége az anyatejes táplálásra, hisz szinte már bármit ehet, normál vegyes táplálással – a későbbiekben írt némi étrendi megszorítással – elkerülhető a nem kívánt étel-provokáció.

Az ételallergia az első életévben alakul ki, ezért különösen fontos a csecsemők táplálása. Tehéntejet és tojást 2 éves, diót és mogyorót (mogyorós csoki!) 3 éves koráig ne kapjon. Leggyakoribb allergizáló ételek: tehéntej, tojás, földimogyoró, szója, búza, hal, diófélék: dió, kesudió, pekándió stb.

3 éves korra a gyerek már toleráns a fenti ételekkel, óvatosan bevezethetők az étrendbe, kivéve a földimogyoró. Felnőtt atópiások leggyakrabban mogyoróra, diófélékre, halra és kagylóra allergiásak.

Ami az anyukákat illeti: a terhesség vége felé és a szoptatás alatt minél kevesebbet fogyasszanak a fenti ételekből. Továbbá a szülés előtt és után fél évig javasolható a probiotikumok bőséges fogyasztása.

Vírusos és nem-vírusos szemölcsök

Szemölcsnek (latinul verruka) nevezzük a bőrfelszínből szemölcsösen előemelkedő, elszarusodó felszínű növedékeket, melyek a hám elburjánzásából alakulnak ki, tehát lényegében jóindulatú daganatok.

A köznyelv olykor keveri az anyajegy és a szemölcs fogalmát: a közönséges anyajegyek nem a hámból, hanem bőrünk festékes sejtjeiből származnak.

Mi okozza a szemölcsöt?

Két fő kiváltó tényezőjük szerint két nagy csoportba soroljuk őket:

  1. HPV-vírusfertőzés:     közönséges szemölcs
  2. életkor, napfény:         bizonyos kortól mindenkinél látható szeborreás szemölcs

1. Közönséges vírusszemölcsöknél a fertőzés emberről emberre érintkezéssel vagy tárgyak közvetítésével (pl. uszodai vagy konditermi szőnyeg, zuhanyozó) terjed. A daganatkeltő human papilloma vírus (HPV) okozza.

2. Szeborreás szemölcsök: az élet előrehaladásával egyéni hajlam alapján egy vagy több (akár 100 fölötti) kinövés alakulhat ki, a test bármely területén. Amíg laposak, májfoltnak hívják őket, később megvastagodnak. Olyanok, mintha a bőrfelszínre ragasztották volna őket. Rokona a fibróma, mely puha, kocsányon lógó képlet. Egyik sem fertőz!

Tünetek

Vírusszemölcs: változatos nagyságú, bőrfelszínből kiemelkedő vagy a talpon mélyre hatoló sima, vagy szemölcsös felszínű tumorok. Fehéres vagy bőrszínűek.

Szeborreás szemölcs: a fehértől a szürkén, barnán keresztül a feketéig változatos színük lehet.

Járhatnak-e a bőrön kívül egyéb tünettel?

A vírusszemölcs a nyálkahártyára terjedhet, pl. hangszál, végbél. Fertőzőképességük és olykor előforduló rosszindulatú elfajulásuk miatt feltétlenül kezelést igényelnek!

A szeborreás szemölcs csak kozmetikai probléma, soha nem fajul el.

Kezelés

Általában roncsoló eljárással történik: elektromos roncsolás, fagyasztás, kaparás, lézer, vegyi anyagok (ecsetelők, krémek). Utóbbiak csak a kezdeti stádiumban hatásosak, és ha nem a talpon van a szemölcs. A kiújulás sajnos gyakori, mivel a vírus a hám épnek látszó részében is ott lehet.

A szeborreás szemölcsök kezelése nem szükséges, igény esetén eltávolíthatók, a fenti módszerekkel.

A fertőző bőrbetegségek megfelelő higiénés viszonyok betartásával és pl. közös helyiségben papucs használatával elkerülhetők.

Pikkelysömör, pszoriázis

A pszoriázis az egyik leggyakoribb bőrbetegség, hazánkban mintegy 100-150 ezer beteget érint.

Genetikai alapú, bár nem feltétlenül kell, hogy rokonaink érintettek legyenek.

A tünetek közvetlen kiváltó oka a bőr elleni immunreakció: autoimmun betegség. Az immunrendszert szervezeten kívüli vagy belüli tényezők aktiválják. Belső ok: fertőzés, gyulladás (fogászati, gégészeti, húgyúti, nőgyógyászati, epe), gyógyszerek (pl. béta-blokkolók).

Külső ok: nyomás, dörzsölés, hajlati és fejbőrgombásodás, vegyszerek (kenőcsök, tisztálkodó szerek), ekcéma.

Nem fertőz!

Tünetek

Legjellegzetesebb a plakk: éles szélű, vöröses, kiemelkedő, szürkésfehér pikkely borítja. Az 1-2 mm-estől több tenyérnyiig terjedhet, sőt egész testtájakat vagy az egész bőrfelszínt befedheti.

Bárhol előfordul, típusos a könyökön, térden, köldökben, péniszen, farredőben.

Fejbőr: felrakódás, hámlás, homlokra is lekúszó vörösség.

Tenyér, talp: éles szélű vastag szarufelrakódás, repedések. Gennyhólyagok.

Köröm: köröm felválása, megvastagodása, pontozottsága, köröm alatt fehér vagy sárgás területek.

Érint-e belső szerveket?

Az izületeket, kb. minden huszadik betegnél. Az ujjak megvastagodnak, deformálódnak, fájdalmasak. A csípő és derék izületei is begyulladhatnak.

Nagyon fontos holisztikus szemléletváltás, hogy a pikkelysömör tünettanához hozzávesszük az elhízást, anyagcserezavart és a fokozott szív-érrendszeri kockázatot. A pikkelysömör így az egész szervezet betegsége.

Ha pszoriázisom lett, tudhatom-e előre, hogy mennyire kiterjedt lesz?

Nem jósolható meg. Legtöbb betegnek néhány plakkja van a könyökön, térden, másoknak szinte az egész testét elborítja. Viszont egy betegnek általában egész hátralevő életében egyfajta betegsége szokott lenni. Ez persze nem aranyszabály.

Gyógyítható?

Nem, csak kezelhető. A géneket jelenleg nem tudjuk befolyásolni, de tünetmentessé tehető. Kimenete sokféle lehet: előfordul, hogy az első epizód után soha többé nem jelentkezik, másik végletként a beteget súlyos pszoriázisa egész életén végigkíséri.

Eredményes terápiás lehetőségeink vannak:

Első lépés a pikkelytelenítés, pl. szaliciles kenőccsel. Ez a feltétele annak, hogy az alatta levő bőrrészeket a külső kezelés elérje.

Kevés tünet esetén csak külső kezelést adunk: szteroidok, ditranol, D-vitamin-analóg.

Belső kezelés kiterjedt és szövődményes formákban: A-vitamin származék acitretin, metotrexát, ciklosporin, újabban úgynevezett biológiai terápia.

A fénykezelés az egyik legbiztonságosabb és leghatásosabb módszer, hosszú tünetmentesség érhető el. Fürdővel vagy fényérzékenyítő kapszulával kombinálható.

Nyáron az óvatos, fényvédő nélküli napozást ajánljuk, esetleg télig tünetmentesek lehetünk. Ellenjavallt, ha a betegség fényre romlik (ritka), a betegnek fényérzékenyítő betegsége van, vagy fényérzékenyítő gyógyszert szed, pl. doxycyclint.

Humán papilloma Vírus (HPV) fertőzések

Az utóbbi évtizedekben a humán papilloma vírus (HPV)-okozta  nemi szervi szemölcs, szakszóval condyloma az egyik vezető szexuális úton terjedő (STI) betegséggé vált.

A vírusnak több mint 200 különböző típusát fedezték fel eddig. Vannak köztük erősen rákkeltő (high risk, HR) és gyengén rákkeltő (low risk, LR típusok). Bizonyított tény, hogy a méhnyakrák, valamint a végbél, penis és szájüregi daganatok kialakulásában a legfontosabb tényező a HPV-fertőzöttség.

Fontos: még a high-risk HPV-hordozás sem egyenlő a rák diagnózisával! Az immunrendszer, akár orvosi segítség nélkül is meg tud szabadulni tőlük.

Csak a hámot fertőzik, a szervezetbe nem hatolnak, általános megbetegedést – hacsaknem az általuk okozott rák révén – nem okoznak.

A HPV-fertőzés okozhat klinikai tüneteket vagy tünetmentes hordozást. Utóbbinak a fertőzés átvitelében van jelentősége.

A fertőzöttség tényét DNS-tesztekkel lehet igazolni. A kezdődő rákos elváltozást a rendszeres nőgyógyászati rákszűrés tudja időben kimutatni.

A fertőzés elsősorban szexuális érintkezéssel, de nem szexuális érintkezéssel és tárgyak közvetítésével (pl. törölköző) is terjed.

A lappangási időt gyakorlatilag nem határozhatjuk meg (hónapokig, évekig lappanghat), ezért a fertőződés idejét megbecsülni lehetetlen.

A védekezés az óvszerhasználat lehet, de az a fertőzött területet nem minden esetben fedi.

Kialakult fertőzésre, vírushordozásra jelen pillanatban hatékony vírusölő kezelés nincs, maguk a szemölcsök többféleképpen kezelhetők, a kiújulás sajnos gyakori.

A védőoltás tökéletes védelmet nyújt a leggyakoribb 4 típus (6, 11, 16 és 18) ellen. Évek óta forgalomban van. Nemrég a 9 vírustípus ellen védelmet nyújtó vakcina is megjelent hazánkban. Mindenképp ajánlatos a serdülő lányok oltása, de még felnőttkorban sem késő. A fiúk oltásának az átvitel csökkentésében és a szemölcsös elváltozások kivédésében van szerepe.

Fertőző bőrbetegségek

Mi az okuk?

Okozhatják vírusok: szemölcs, molluszkum, herpeszvírusok.

Baktériumok: általában a gennykeltők.

Gombák: dermatofiton és sarjadzó (pl. Candida) fertőzés.

A fertőzés emberről emberre érintkezéssel vagy pl. a szemölcs és gombák esetében tárgyak közvetítésével (pl. uszodai vagy konditermi szőnyeg, zuhanyozó) terjed. Olykor állatról emberre terjedéssel is találkozunk.

Immunhiányos állapotok hajlamosítanak (pl. cukorbetegség).

Mennyire fertőzőek emberről emberre?

Egyes formák nagyon, pl. ótvar.

Mások mérsékelten, pl. gombák.

Vannak olyan állapotok, melyeknél a fertőzőképesség csekély, pl. orbánc.

Tünetek

A teljesség igénye nélkül:

Vírusok okozta betegségek

Vírusszemölcs (verruka): változatos nagyságú, bőrfelszínből kiemelkedő vagy talpon mélyre hatoló sima, vagy szemölcsös felszínű tumor. Sajnos, a köznyelv gyakran keveri az anyajegy és szemölcs fogalmát.

Molluszkum („uszodai szemölcs”): kis félgömbszerű, középen köldökszerűen behúzódó.

Herpesz: csoportos hólyagok gyulladt alapon, fájdalom.

A „futószemölcs” használatát kerüljük, többféle kórképet neveznek így a köztudatban, pongyola kifejezés. Törekedjünk az egzakt kifejezésekre: lapos szemölcs, mozaikszemölcs.

Baktériumok okozta betegségek

A bőrön látható gennyel járó állapotokat piodermának („gennybőrűség”) nevezzük. Ide tartozó leggyakoribb állapotok:

Szőrtüszőgyulladás – piros göbcse vagy gennyes hólyag a szőrszál tövén.

Ótvar – víztiszta vagy gennyes bennékű hólyag, főleg a száj és orr körül.

Látható gennyel nem, hanem mély gyulladással (vörösség, duzzanat, fájdalom, láz) jár az orbánc, mely a lábon gyakori, az arcon súlyos.

Gombás bőrbetegségek

A bőrön, fejbőrön, lábujjak között, hajlatokban, tenyéren-talpon észlelhetők. Vörösség, viszketés, hámlás, esetleg tiszta vagy gennyes bennékű hólyagcsák láthatók.

A köröm szürkés-sárgás, vastag, repedezett, alatta törmelék halmozódik fel.

Járhatnak-e a bőrön kívül egyéb tünettel?

A vírusok és gombák nagyon ritkán, de pl. a herpesz (pl. tüdő, agy) és a Candida (nyelőcső, gyomor) súlyos betegséget okozhat.

A baktériumfertőzéseknél előfordul, főleg orbáncnál: láz, belső szervek gyulladása (vese, szív stb).

Kezelés

A fertőző bőrbetegségek kezelése általában nem jelent problémát.

Enyhe tünetek esetén csak külső kezelést alkalmazunk: tisztítás, antibiotikum és fertőtlenítő lokális készítmények. Súlyosabb állapotok, pl. orbánc belső antibiotikum kezelést igényel.

Speciális eset a szemölcs, mely olykor csak eszközös beavatkozással kezelhető eredményesen (égetés, fagyasztás, kaparás, lézer). Kezdeti stádiumban és ha nem a talpon van, szemölcsirtó oldatokkal eltávolítható.

A gombás bőrbetegségek általában helyileg is jól kezelhetők, de pl. a körömgomba csak gyógyszeres kezeléssel gyógyítható meg.

Fokozott érdeklődés van a herpesz problémaköre iránt. A herpesz nem gyógyítható, mivel az idegrendszerben halálunkig rejtve megmarad. Ellenben gyógyszerrel (aciklovir) jól kezelhetők a tünetek. Amikor valaki először herpeszt kap, nem lehet megmondani, hányszor fog kiújulni. Van, akinek soha többé, másik végletként minden hónapban, pl. menzesszel összefüggésben. Gyakran kiújuló herpesz esetén HIV teszt elvégzése javasolt. Gyakori kiújulások megelőzésére folyamatos kúra lehetséges, legalább fél évig.

A fertőző bőrbetegségek megfelelő higiénés viszonyok betartásával és pl. közös helyiségben papucs használatával elkerülhetők.

Allergiás bőrbetegségek: ekcéma, csalánkiütés

Mi az allergia?

Túlérzékenység. Mindannyiunk immunrendszere találkozik idegen anyagokkal, mely nem okoz semmilyen tünetet. Az allergiás betegek immunrendszere annyira érzékenyen reagál ezekre az anyagokra, hogy a létrejövő gyulladás a szervezetet károsítja. Ekcéma, csalánkiütés jön létre.

Ekcéma

A hám allergiás alapon létrejövő gyulladása, mely azért jön létre, mert az allergiát okozó anyag (allergén) kívülről vagy belülről a bőrbe kerül. Lehet akut, vagyis gyors lefolyású, spontán gyógyulásra hajlamos, vagy krónikus, amikor a spontán gyógyulás esélye kicsi.

A leggyakoribb bőrbetegségek egyike, bőrgyógyászati rendelésen a betegek 15-25%-a.

Mely anyagok okozzák leggyakrabban az ekcémát?

Nikkel, illatanyag, króm, kobalt, gumi, festékek, kozmetikum-adalékanyagok.

Az ekcéma fajtái és látható tünetei

Kontakt: az allergén bőrrel való érintkezése (pl. óraszíj) helyén pici hólyagok, vörösség, nedvedzés, majd hámlás.

Mikrobás: oka külső mikrobás provokáció, vagy belső gyulladásos góc (fogászati, gégészeti, nőgyógyászati, epe- stb.). Egy vagy néhány elszórt, kerek, gyulladt plakk hólyagcsákkal.

Diszhidrózis: az ujjak szélén, tenyereken és talpakon hólyagcsák. Visszatérő nyári betegség, a verejtékezésnek is szerepe van.

Szeborroeás: az arcon, szemöldökön, fejbőrön vörösség, hámlás. A túl zsíros bőrön túlszaporodó sarjadzó gomba (Malassezia furfur) provokálja.

Atopiás: általában csecsemőkorban kezdődik. Bármely testtájat érinthet, de a hajlatokban a leggyakoribb: először nedvedzés, hólyagcsák, majd száraz, hámló, kivakart, megvastagodott bőr

Milyen szubjektív tünettel jár az ekcéma?

A viszketés általában jelentős, de hiányozhat is (pl. szeborrea).

Milyen kivizsgálás szükséges ekcéma esetén?

A tünetek megtekintésén túl a kórelőzmény gondos felvétele és allergia vizsgálat szükséges. Ennek során bizonyos anyagokat szúrunk a bőrbe vagy ragasztunk fel egy napra a hátra, és 72 óráig vizsgáljuk a reakciót. Mikrobás ekcémában a gyulladás gócát próbáljuk megtalálni.

Mi az ekcéma kezelése?

Legjobb kezelés a beazonosított anyag elkerülése!

Belsőleg allergia ellenes gyógyszerekkel és szteroiddal, külsőleg szteroid és zsírozó, ill. fertőtlenítő kenőccsel, krónikus esetben szaruoldó, kátrány, fénykezeléssel. Utóbbival főleg az atópiás betegeket gyógyítjuk: UVA1, UVA-UVB, szinkron balneofototerápia, PUVA, PUVA-fürdő.

Csalánkiütés (urtikária)

A bőr alatti szövetek hirtelen megduzzadása. Létrejöhet kisebb-nagyobb piros foltok (ez a tulajdonképpeni csalán) vagy mély ödéma formájában.

Az egész szervezetet érintheti a reakció.

A leggyakoribb bőrbetegségek egyike, az emberek legalább 1/3-ának van életében legalább egyszer csalánkiütése. Legtöbbjüknél soha nem ismétlődik meg. Néhány betegnél visszatérő lehet, ritka esetben hónapokig, évekig eltarthat – ez a krónikus urtikária.

Nem minden csalánkiütés allergiás eredetű, pl. egy részét külső tényezők (mechanikai, hő stb.) provokálják, ezek a fizikai urtikáriák.

Leggyakoribb okai

Ételallergia, gyógyszer, fertőzés, gyomorbetegség (savtúltermelés, fekély).

Tünetek

  1. Az egész testen elszórt kis rózsaszín foltok, vagy nagyobb karéjos, gyűrű alakban kiemelkedő fehéres-rózsaszín foltok.
  2. A szemhéj, ajak, nyelv, kézfej megduzzad.
  3. Hányás, hasmenés, ájulás, légúti duzzanat miatt fulladás

Viszket-e a kiütés?

A viszketés nagyon erős, krónikus esetben csökken.

Kivizsgálás

A tünetek megtekintésén túl a kórelőzmény gondos felvétele, ételek, gyógyszerek, gócok és a gyomor-bélrendszer vizsgálata. Krónikus esetben autológ próba (saját szérum bőrbe fecskendezése), pajzsmirigy-hormonvizsgálat, vérből történő allergológiai, illetve immunológiai vizsgálat, táplálék-adalékanyagok orális provokációs tesztje.

A potenciálisan veszélyes provokációs tesztek végzése intézeti körülmények között szükséges.

Kezelés

Legjobb kezelés az ok elkerülése! Senki ne fogyasszon olyan gyógyszert, ételt, melyre allergiásnak bizonyult.

Belsőleg antihisztaminnal, szteroiddal, antimikrobás szerekkel, gyomorvédő gyógyszerrel kezeljük, a külső kezelés hatástalan. Akut csalánkiütésben nagyon fontos a diéta (tea, keksz, krumpli), amíg a beteg tünetei fennállnak.

Olykor sürgősségi ellátásra (ügyelet, mentő) van szükség fulladás, ájulás esetén

Akne, pattanásosság

Az egyik leggyakoribb bőrbetegség, csaknem minden tinédzser szenved tőle. Kb. 15%-ban a felnőttkorra is áthúzódik, ilyenkor átlag pár évig tart. Ritkán a beteget egész életén végigkíséri, ez a hidradenitiszre, az akne hajlati formájára jellemző leginkább (lásd alább). Fontos tudni: a kezelés csak tüneti, a betegség hosszú távú lefolyására nincs hatása, a „szervezet dönti el”, hogy valaki meddig lesz pattanásos. A tünetek a kezelés alatt javulnak vagy megszűnnek, a terápia abbahagyása után kiújulhatnak. A szájon át szedett A-vitamin származék és az inzulinrezisztencia kezelése (lásd alább) olykor végleges gyógyulást hozhat.

A pattanásosodás oka

Az aknéhoz 3 dolog kell: szeborrea, mitesszerképződés, baktériumok.

Alapja a szeborrea, a túlzott bőrzsírosodás. Genetikai alapon a zsírosodás túlfokozott lehet bizonyos helyeken: homlok, áll, orr, váll, mellkas és hát fölső része. Ez az akne területe is. A lakosság egy részének zsíros, másoknak száraz, a harmadik csoportnak „normál” bőre van. Sokan hiszik, hogy arcuk száraz, pedig csak a felszín az, a felszín alatti rész nem. Ilyenkor a zsíros krémek pattanásokat produkálhatnak.

Hormonhatásra pubertás korban a faggyúmirigyek megnagyobbodnak, zsírtermelésük nő. „Férfihormonokat” a fiúk és lányok szervezete egyaránt termel, természetesen eltérő mennyiségben. Férfihormonként hat az inzulin is, mely inzulinrezisztencia esetén fokozott mennyiségben termelődik. Az inzulinrezisztencia gyanújelei: hízékonyság, fejfájás, rohamokban feltörő édesség-kívánás, megszédülések, éjszakai felébredések.

Női hormonzavarok is okozhatnak aknét, jellemző a menzeszkor fellobbanó tünethalmaz.

A stressz is a fokozott szeborrea révén okoz tüneteket.

Ha a szeborreához mitesszerképződés társul, mely eltömi a szőrtüsző kivezető nyílását, a zsír megreked a szőrtüszőben.

A faggyút a Propionibacterium acnes nevű baktérium bontja, így gyulladást okoz, gennyes „pattanások”, csomók, ciszták jönnek létre a gyulladt szőrtüszőből. Fenti baktériumok a normál flóra részei, tehát mindenki bőrén rajta vannak, vagyis a betegség nem fertőző.

A betegséget provokálhatják szervezeten kívüli faktorok, így zsíros arckrémek, kozmetikumok, samponok is, melyek szintén eltömik a szőrtüszők nyílását. Ha például valakinek sok mitesszere van az arc perifériáján (homlok széle, halánték), felmerül, hogy vagy nem kezeli jól a túl zsíros haját, vagy túl zsíros sampont használ.

Tünetek

Többféle tünete van, melyek együtt is előfordulnak, de gyakran csak egyikük dominál.

Első tünete a mitesszer. Ez lehet fekete (nyílt) és fehér (zárt).

Következő fokozat a kis göbcse, majd gennytartalmú hólyagcsa (pusztula).

Mély nagyobb csomók, gennyet ürítő járatok is jelentkezhetnek.

Maximális variánsa konglobált akne: összeolvadó csomók, ciszták, gennyet ürítő járatok.

Speciális akne forma a hidradenitisz, mely a hajlatokban (hónalj, lágyék, fartáj) csomók, gennyet ürítő járatok formájában jelentkezik.

Kezelés

Nagyon eredményes terápiás lehetőségeink vannak, a választás a betegség domináló tünetétől és súlyosságától, a bőr tulajdonságaitól függ.

Legfontosabb a hajlamosító tényezők, pl. a hormonzavarok felderítése, kezelése.

Enyhe tünetek esetén csak külső kezelést alkalmazunk: tisztító, szárító, hámlasztó, antibakteriális krémek, gélek, arclemosók.

Belső kezelés kiterjedt formákban indokolt: az A-vitamin származék isotretinoin forradalmasította a súlyos akne terápiáját. Ezen kívül szájon át szedett antibiotikumok és lányoknál hormonkezelés (pl. ciproteron acetáttal), inzulinrezisztenciánál életmódváltás (étkezés, sport) és metformin nevű gyógyszer, a fulmináns esetekben ritkán szteroid kezelés használatos.

Fontos: a pattanásokat ne nyomogassuk, ez a gyulladást fokozza és az orr körül veszélyes is lehet. A gennyes hólyagokat ajánlott tűvel megnyitni. A kozmetikus kiegészítő kezelést nyújthat, főleg a mitesszeres formákban segíthet.

A legenyhébb eseteket kivéve ne kezeljük az aknét házilag. A bőrgyógyászati kezelés az eredményes.